Cronică 30 martie

Luni. 30 martie.
Dimineața lansăm campania de colectare de fonduri și pagina de facebook a inițiativei.
De azi livrăm prînzuri de la Trattoria della Nonna. Ion încarcă 75 de prînzuri la ora 12.30 și vine în centru. Meniul de azi e zeamă, mămăligă și tocăniță. Lilia și Vitalie pornesc de la Botanica pe biciclete. Parchează biciletele la Casa Presei și pornesc cu Ion să livreze prînzurile. Întîi de toate trecem pe la Bonus și cumpărăm linguri de unică folosință.

Locația 1.
La prima locație ne așteaptă vreo 13 persoane. Sînt mai multe decît data trecută – dar și noi am rugat să invite oamenii fără adăpost pe care îi cunosc în această locație. Duminică poliția îi alungase, azi i-am rugat să se organizeze în jurul lui Gheorghe, care are telefon mobil.
Distribuim 14 prînzuri – ne roagă să dăm unul suplimentar pentru o persoană ce nu se poate mișca. Poliție și soldați nu se văd.
Ei ne zic că poliția oricum îi alungă așa că ne înțelegem să ne vedem în altă parte.

Locația 2.
Sînt 6 persoane în total. Georgianul (așa îi zicem noi) e într-o dispoziție mai bună. Zice că vrea să se întoarcă în Georgia dar nu are acte.
Lăsăm 6 prînzuri. Îi avertizăm, ca de fiecare dată, să aibă grijă (dacă are vreun sens expresia asta în situația lor). Le spunem că vin friguri și să fie atenți.
Serioja are dizabilitate locomotorie și nu se poate mișca dar ne zice că știe despre vreme, că e informat, ascultă radio, și rusești și românești. Serioja ne roagă dacă putem să-i aducem paralghin, pastile împotriva durerii. Îl dor în permanență picioarele. Scoate din buzunarul de la cămașă o cutie de pastile și ne arată că mai are vreo 5 pastile, dar se termină și tare ar avea nevoie.

Locația 3.
Azi la monumentul Eroilor era doar Iurie. Adică, doar unul din cei trei Iurii. Katia a fost cea care ne-a prezentat ”locuința” și ne-a făcut cunoștință cu toții rezidenții ei. ”Toți trei sunt Iura, numai eu-s Katia, și el e Vlad.”
Iurie ne face cunoștință cu cîinii curții. Uneia îi zice ”Devocika” iar alteia ”Ghera”. Ambele sunt gravide, Devocika respiră greu și aproape nu se mișcă. E pe azi pe mîine nașterea. Iurie ne zice că așteaptă ”înmulțirea familiei”.
Iurie ia prînzurile pentru toată lumea și ne întreabă dacă putem să-l ajutăm cu o consultație medicală. ”Am o durere la picior care se plimbă de la genunchi la spate și înapoi. Și nu trece. Nu știți levomicolul mă ajută?” Îi spunem că levomiculul se aplică dacă are vreo rană. Ne zice că n-are rană dar îl doare. Nu-i promitem nimic, dar îi zicem că încercăm să găsim ajutor.

Locația 4.
A. e pe loc. Îi lăsăm două prînzuri, inclusiv unul pentru o altă persoană care nu e pe loc dar care vine pe la el. Lîngă tomberon mai vedem o persoană care scotocește pentru hrană. O întrebăm dacă are nevoie de prînz. Spune că da și îi lăsăm unul.

Locația 5.
Sînt vreo 15 persoane, unii stau grămadă alții așteaptă într-o parte. Cînd venim toată lumea se repede. Îi rugăm să păstreze distanța socială. Noi scoatem prînzurile și le punem pe un scaun alături. Îi rugăm să se apropie cîte unul dar ei vin buluc. Trei inși iau cîte 2-3 prînzuri și se dau rapid la o parte și trec strada. Ceilalți își iau din ce a rămas. Evident, cineva rămîne fără prînz. Ne promitem să fim mai atenți data viitoare și să încercăm să distribuim mai egal. Împărțim prînzuri și celorlalți (e aiurea că avem doar un număr limitat și e aiurea că trebuie să le împărțim cu grijă la atîtea persoane). Cineva ne spune că ar vrea să ia și pentru cineva de acasă…Ne e greu să decidem dacă să credem sau nu, înțelegem că prînzul pe care îl distribuim e poate unica mîncare pe zi ce o au…Mai dăm și din conservele care ne-au rămas de sîmbătă-duminică.

Locația 6.
Ne așteaptă vreo 6 persoane. Dăm prînzurile și îi rugăm să aibă grijă.

Locația 7.
Sînt doar 3 persoane pe loc dar una din ele ne spune că Eroul, porecla unui bărbat care a găsit un copil în tomberon (la televizor au anunțat că omul a fost răsplătit de poliție cu 1500 lei iar el zice că a primit doar 70 lei), stă în subsol și nu a ieșit deloc azi. Posibil a băut. Tot aici aflăm că Eroul ar putea avea o mînă fracturată și sîntem rugați să vedem dacă putem găsi un medic. Promitem că vom încerca dar îi spunem că e destul de dificil să găsim medici pe vremea asta: toate policlinicile sînt închise, programările sînt anulate. Vom încerca să facem apel la vreun medic pe care-l cunoaștem…

Locația 8.

Azi sunt doar vreo 7 persoane. Nu e nici Ion care-și zice Baton, nici Vova. Nici fostul preot nu-i pe-acolo.
Îl vedem pe Jenea. Are pe față o mască improvizată din tifon. Masca le permite să meargă într-o curte de alături să ia apă de băut. Jenea zice că-i foame. Lăsăm prînzurile și-l rugăm să le distribuie și celorlalți. Îi lăsăm și niște săpun și sacoșe de gunoi. Data trecută am avut înțelegerea cu fostul preot că dacă le aducem niște pungi de gunoi ei organizează o salubrizare a spațiului pe care-l folosesc.

Locația 9. Magazinul Edujoc.
După ce distribuim toate prînzurile mergem la Edujoc să luăm vizierele.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s