Raport. 2 aprilie 2020 (despre centrul de găzduire de la Haltei).

Pe data de 31 martie, primarul de Chișinău Ion Ceban a emis Dispoziția nr. 159-d „Cu privire la instituirea măsurilor de protecție a persoanelor fără domiciliu stabil în perioada stării de urgență”. Conform acestei dispoziții, începând cu data de 1 aprilie și până pe 15 mai persoanele străzii pot beneficia de găzduire 24/24 la centrul de pe strada Haltei.
Ieri am aflat cum are loc la modul concret implementarea acestei dispoziții. Din păcate, am întâmpinat dificultăți care ne-au făcut să credem că nici dispoziția, nici centrul nu funcționează așa cum ar trebui și nu reprezintă o soluție reală la problemele oamenilor străzii.

Am încercat să o ajutăm pe Veronica, o doamnă în jur de 45 de ani, să ajungă la Centrul de găzduire și orientare pentru persoanele fără domiciliu stabil.

Pentru a face asta, am fost nevoiți să sunăm la 112 și să chemăm ambulanța – căci, la instrucțiunile domnului director Bulmaga de la Centru, aceasta ar fi procedura unică în perioada pandemiei. Am așteptat o oră și jumătate ambulanța, care evident, avea numeroase urgențe de preluat. Ajunși în sfârșit la Haltei, atât Veronica, cât și noi, am fost întâmpinați cu ostilitate de către personalul Centrului. Doctorul Centrului ne tot cerea un document în baza căruia să o primească pe Veronica. La apariția directorului, am încercat să clarificăm cu el și să înțelegem care este totuși procedura de primire a persoanelor noi. Ni s-a spus că orice persoană nou venită intră automat în carantină și petrece 14 zile în camera de izolare. Capacitatea de camere de izolare a Centrului este de 8 locuri pentru bărbați și 4 pentru femei, dintre care 10 locuri sunt deja ocupate. Asta înseamnă, că dispoziția, care vorbește în același timp generos, dar și abstract, despre cum “se oferă loc de găzduire persoanelor fără adăpost”, se referă la maxim 2 persoane. Și nici asta nu e sigur, căci personalul Centrului ne-a dat semnale clare că am face bine să nu mai aducem pe nimeni – că nu prea au loc și nici nu vor să expună oamenii din interior. Deducem că această dispoziție nu are nicio valoare. Problema rămâne nerezolvată. Oamenii rămân în continuare fără protecție.

Solicităm următoarele:
În locul protocolului de izolare pe 14 zile a persoanelor noi venite în centrul de găzduire, solicităm testarea acestor persoane.
– Instruirea clară a personalului de la centrul de găzduire cu privire la primirea persoanelor noi.
– Identificarea unor alte spații pentru suplimentarea numărului de locuri de găzduire temporară a persoanelor fără adăpost.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s